Resepi

Friday 4 January 2013

Mee Bandung Bujang

Assalamualaikum.. ok! sekarang nie Zek nak kongsikan 1 resepi mee bandung cara orang bujang.hehe. Resepi nie Zek ambil dari kawan nama dia Safuan. Mungkin resepi ini tak sehebat resepi saudara saudari yang lebih hebat dalam masak memasak nie kan. Tapi tak apa la..mungkin orang bujang bolek praktikkannya..=)

Bahan-bahan :

  1. Cili boh (kisar)
  2. Sos cili
  3. Sos tomato
  4. Kicap
  5. Sos tiram
  6. Ayam/Daging/Udang (secukupnya)
  7. 3 sudu besar bawang merah (kisar)
  8. 1 sudu besar bawang putih (kisar)
  9. Serbuk perasa
  10. Air rebusan udang/daging
  11. 1 bungkus mee kuning

 Cara-cara :

  1. Rebuskan udang @ daging untuk dapatkan air rebusan.
  2. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar terlebih dahulu.
  3. Masukkan cili boh berserta ayam dan daging dan udang. Gaulkan sehingga rata.
  4. Masukkan air rebusan ke dalam tumisan.
  5. Tambahkan kicap, sos cili, sos tomato dan sos tiram secukup rasa.
  6. Tambah air jika kuah jadi kering.
  7. Tunggu sehingga kuah masak dan akhir sekali baru dimasukkan mee kuning dan gaulkan sehingga rata.
  8. Mee bandung dah siap dan boleh dimakan..hehehehe..=)

p/s: sukatan bahan-bahan boleh diubah mengikut citarasa sendiri. Selamat mencuba. =)

Gambar hiasan

No comments:

Post a Comment