Resepi

Wednesday 22 July 2015

Resepi: Fish & Chips

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera semua. Hari ini Zek nak kongsikan 1 resepi masakan barat (Western food) yang mudah dan sedap. Kepada adik2, kakak2, abang2, ataupun makcik2 yang tiba-tiba nk tukar selera kan, jom cuba resepi ini. Anyway, Selamat Mencuba =)


Masa Penyediaan: 20 minit
Masa Memasak: 20 minit
Jumlah Hidangan: 6 orang

Bahan-bahan:

Ikan Rangup
500g Isi Ikan (dipotong jejari)
100g Tepung Gandum
2 biji Telur
100g Serbuk Roti
Garam dan Lada Putih secukup rasa
1 sudu besar Jus Limau Nipis
Minyak untuk menggoreng

Sos Koktel
1 ulas Bawang Putih (dicincang)
1 cawan Mayonis
1 cawan Sos Cili
1/3 cawan Sos Tomato
Garam dan Lada Putih secukup rasa

Coleslaw
2 cawan Kobis (dihiris halus)
1/2 cawan Lobak Merah (dihiri halus)
1/2 cawan Mayonis
1/2 labu Bawang Besar (dihiris)
1 sudu teh Jus Limau Nipis
Lada Hitam Kisar, Gula dan Garam secukup rasa

Cara-cara Memasak:
  1. Perap ikan dengan lada putih, garam dan jus limau.
  2. Sediakan tepung, telur dan serbuk roti dalam bekas berasingan.
  3. Mula-mula salutkan ikan dengan tepung, diikuti pula telur dan akhir sekali serbuk roti. Buat hingga habis semua ikan. Goreng ikan dalam minyak panas.
  4. Untuk sediakan sos koktel campur semua bahan, kacau sekali. Kemudian baru perisakan dengan garam dan lada putih.
  5. Untuk coleslaw, sediakan sos mayonis dahulu. Gaulkan mayonis bersama bawang besar, lada hitam, gula dan garam.
  6. Masukkan kobis dan lobak merah. Kacau sebati. Tuangkan jus limau dan kacau.
  7. Hidangkan ikan rangup bersama coleslaw, sos koktel dan kentang goreng.

Facebook : Hamzairi Mohamad
Twitter : @Official_Zek
Instagram : zekzairi
WeChat : zekzairi89
Whatsapp : +60145118423


No comments:

Post a Comment