Resepi

Tuesday, 15 January 2013

Cream of Potato

Assalamualaikum wbt...

Emmm.. apa nak tulis ea..hehe.
Mungkin menu nie dah biasa kot..tp zek nak bagi resepi juga. 
"Creams of potato" 

Bahan-bahan:

  1. 500g kentang (potong sedang)
  2. 1/2 bawang holland (cincang halus)
  3. 1/2 labu bawang putih (cincang halus)
  4. White mirepoix (2;1;1)
  5. Mentega 
  6. Susu krim
  7. Stok ayam
  8. Serbuk lada hitam
  9. Garam


Cara-cara:

  1. Kupaskan kulit kentang dan basuh sehingga bersih. Potong kentang kepada saiz sedang.
  2. Sediakan white mirepoix dengan nisbah 2.1.1
  3. Sediakan periuk dan kemudian tumiskan bawang holland dan bawang putih yang dicincang halus dengan sedikit mentega. Jangan menggunakan mentega terlalu banyak takut dikhuatiri berminyak.
  4. Masukkan white mirepoix ke dalam periuk dan kacau sehingga rata.
  5. Kemudian masukkan kentang yang dipotong sedang ke dalam periuk.
  6. Masukkan air sehingga semua bahan tenggelam dan kacau semua bahan dalam periuk. Tunggu sehingga kentang menjadi empuk dan lembut.
  7. Setelah kentang menjadi empuk dan lembut, kisarkan semua bahan menggunakan mesin pengisar. 
  8. Kemudian masukkan semula semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air.
  9. Masukkan susu krim secukup rasa. Tambahkan garam, stok ayam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
  10. Tunggu sup mendidih dan masak.



No comments:

Post a Comment