Assalamualaikum wbt...
Emmm.. apa nak tulis ea..hehe.
Mungkin menu nie dah biasa kot..tp zek nak bagi resepi juga.
"Creams of potato"
- 500g kentang (potong sedang)
- 1/2 bawang holland (cincang halus)
- 1/2 labu bawang putih (cincang halus)
- White mirepoix (2;1;1)
- Mentega
- Susu krim
- Stok ayam
- Serbuk lada hitam
- Garam
Cara-cara:
- Kupaskan kulit kentang dan basuh sehingga bersih. Potong kentang kepada saiz sedang.
- Sediakan white mirepoix dengan nisbah 2.1.1
- Sediakan periuk dan kemudian tumiskan bawang holland dan bawang putih yang dicincang halus dengan sedikit mentega. Jangan menggunakan mentega terlalu banyak takut dikhuatiri berminyak.
- Masukkan white mirepoix ke dalam periuk dan kacau sehingga rata.
- Kemudian masukkan kentang yang dipotong sedang ke dalam periuk.
- Masukkan air sehingga semua bahan tenggelam dan kacau semua bahan dalam periuk. Tunggu sehingga kentang menjadi empuk dan lembut.
- Setelah kentang menjadi empuk dan lembut, kisarkan semua bahan menggunakan mesin pengisar.
- Kemudian masukkan semula semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air.
- Masukkan susu krim secukup rasa. Tambahkan garam, stok ayam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
- Tunggu sup mendidih dan masak.
No comments:
Post a Comment