Resepi

Monday, 28 January 2013

Patin Masak Tempoyak

Assalamualaikum wbt..

Zek nie lahir di Pahang, membesar pun di Pahang, jadi dah sinonim la dengan masakan tempoyak ikan patin nie. Hari nie zek nak kongsikan dengan kawan2 resepi Patin Masak Tempoyak. Boleh la siapa yang tak tahu nak cuba resepi nie. hehehe...

Bahan-bahan:

  1. 1 ekor ikan patin
  2. 6 biji bawang kecil (kisar)
  3. 2 ulas kunyit hidup (kisar)
  4. 1 sudu gulai cili api (kisar)
  5. 2 senduk tempoyak
  6. 1 genggam daun kesum
  7. 3 batang bunga kantan
  8. Asam keping
  9. Air
  10. Garam
  11. Gula

Cara-cara:

  1. Siang ikan patin dan perapkan dengan asam jawa serta limau nipis bagi menghilangkan bau hanyir yang ada pada ikan selama lebih kurang sejam.
  2. Gaulkan kunyit hidup, bawang kecil dan cili api yang telah dikisar bersama tempoyak.
  3. Masukkan air di dalam periuk lebih kurang 3 cawan. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah digaulkan tadi ke dalam periuk yang telah diisi air dan masukkan juga beberapa asam keping. Biarkan diatas api selama lebih kurang 2 hingga 5 minit. 
  4. Masukkan ikan ke dalam periuk.
  5. Kemudian, masukkan bunga kantan dan daun kesum serta garam dan gula secukup rasa.
  6. Tunggu sehingga masak dan hidangkan di dalam mangkuk yang bersesuaian.



p/s: selamat mencuba. nak lebih sedap masukkan lebih tempoyak. kalau terlalu pekat, masukkan lagi air. 

No comments:

Post a Comment