Resepi

Sunday, 13 July 2014

Resepi: Tomyam Seafood

Assalamualaikum. Resepi yang menjadi kesukaan orang ramai. Selamat mencuba yer. Hehe


Bahan:

1. 1/2 biji bawang besar (potong wedges)
2. 4 biji cili api (ketuk)
3. 5cm lengkuas (potong nipis)
4. 2 batang serai (ketuk
5. 2 sudu besar Pes Tomya
6. 1 sudu besar susu cair
7. 4 ekor udang (saiz sederhana)
8. 2 ekor sotong (potong saiz sederhana)
9. 1 biji limau nipis
10. Bunga kobis
11. Pucuk jagung
12. Daun limau purut
13. Garam
14. Ajinomoto

Cara:
1. Panaskan air lebih kurang 1 liter.
2. Masukkan bawang besar, cili api, lengkuas, serai, bunga kobis, pucuk jagung dan daun limau purut dan tunggu air mendidih.
3. Masukkan pes tomyam dan air limau nipis.
4. Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.
5. Masukkan sotong dan udang.
6. Masukkan susu dan siap untuk dihidang.                                      

No comments:

Post a Comment