Resepi

Saturday, 9 February 2013

Kacang Panjang Goreng Mamak

Assalamualaikum...

Selamat Tahun Baru Cina kpd yg menyambutnya. Kepada yg tgh cuti selamat bercuti bersama keluarga, sahabat atau pun yg tersayang. Tahniah dan Selamat Pengantin Baru kpd yg baru mendirikan masjid, semoga kekal bahagia ke akhir hayat hendaknya. Hari ini Zek nak menulis resepi sayur. Sayur Kacang Panjang Goreng Mamak. 

Bahan-bahan:
  1. 10 biji bawang merah
  2. 1/2 labu bawang putih
  3. 1 ikat Kacang panjang
  4. 2 paket kecil serbuk kari
  5. Garam
  6. Stok ayam
  7. Gula
  8. 3 biji cili merah
  9. 1 batang lobak merah
Cara-cara penyediaan bahan:
  1. Slice bawang merah dan bawang putih.
  2. Potong kacang panjang kepada 4cm.
  3. Bancuhkan serbuk kari dengan air.
  4. Slice nipis cili merah .
  5. Potong lobak kpd julienne.
Cara-cara memasak:
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan minyak masak sehingga keperengan.
  2. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air dan kacau sehingga sebati. Tunggu sehingga rempah serbuk kari masak.
  3. Tambahkan sedikit air dan masukkan kacang hijau bersama cili merah dan lobak merah. Gaulkan sehingga rata.
  4. Kemudian masukkan stok ayam, garam dan gula secukup rasa.
  5. Goreng sehingga kacang panjang bertukar menjadi hijau terang.

p/s: Kacang Panjang Goreng Mamak ini sesuai untuk menu makan tengahari bersama lauk pauk. Boleh dimakan bersama nasi putih atau pun nasi minyak dan sebagainya. 

No comments:

Post a Comment